Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Τρία πάθη

Three passions, simple but overwhelmingly strong, have governed my life: the longing for love, the search for knowledge, and unbearable pity for the suffering of mankind.

Τρία πάθη, απλά αλλά εξαιρετικά δυνατά, έχουν εξουσιάσει τη ζωή μου: η λαχτάρα για έρωτα, η αναζήτηση για γνώση και η αβάσταχτη λύπη για τα δεινά του κόσμου.

Bertrand Russell

Τις τελευταίες μέρες αισθάνομαι μια βαθιά θλίψη για τη μιζέρια και τη βία που επικρατεί στον κόσμο και κατακλύζει τους ανθρώπους. Μια θλίψη απαρηγόρητη, μιας και φαίνεται ότι τα πράγματα δε θα αλλάξουν ποτέ.

Καληνύχτα.

2 σχόλια:

Stefanos είπε...

Ναι αλλά το "παρήγορο" είναι πως η κατάσταση είναι ίδια και απαράλλαχτη με την εποχή του Ράσελ (αν πιστέψουμε τη δήλωσή του).

Άρα δεν είναι "καληνύχτα" αλλά κάτι μόνιμο. Εμείς είμαστε που πρέπει να το δεχθούμε (;)

JSteiak είπε...

Ο κόσμος υποφέρει από δεινά από τη στιγμή κιόλας που δημιουργήθηκε. Αλλά δε νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δεχθούμε αυτά τα δεινά ως αυτονόητο συστατικό της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο Ράσελ πέθανε 40 χρόνια πριν, δεν είναι πολύ μακριά από μας. Και δυστυχώς τελευταία παρατηρώ ότι η ανθρωπότητα παλινωδεί στη συντήρηση και την εσωστρέφεια. Κι αυτό για μένα είναι νύχτα.