Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Heavy tails

Διάβασα αυτό το άρθρο στο IEEE Spectrum και μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον.

Πέρα από το μαθηματικό ζήτημα που θίγει, δείχνει ουσιαστικά και τον τρόπο που εκπαιδεύτηκε η ανθρωπότητα να σκέφτεται τα τελευταία εκατό περίπου χρόνια, τα χρόνια της οργιώδους επιστημονικής, τεχνολογικής αλλά και οικονομικής ανάπτυξης. Με μέσους όρους και κανονικές κατανομές.

7 σχόλια:

CsLaKoNaS είπε...

Με Heavy Tails ασχολούμαι εδώ και 3 χρόνια περίπου.

JSteiak είπε...

Είχα κι εγώ κατά νου κάποιες Pareto κατανομές για περιγραφή bursty κίνησης στο διαδίκτυο αλλά ερασιτεχνικά και μόνο... Δεν είμαι άνθρωπος των πιθανοτήτων εγώ, όπως έχω πολλάκις δηλώσει...

Τι μελετάτε αυτόν τον καιρό με heavy tails;

CsLaKoNaS είπε...

To bursty traffic όπως παρατηρήθηκε από το 1994 στα data networks δεν μπορεί να μοντελοποιηθεί με τις κλασικές κατανομές των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων οι οποίες δεν έχουν μνήμη (Poisson processes). Από τότε και για μία 8ετία το πρόβλημα μελετήθηκε στα wired data networks (ethernet, atm, video ) κλπ κλπ, με πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα. Αυτό που προκαλεί το bursty traffic είναι είτε τα αρχεία που μεταφέρονται (τα οποία έχουν διαφορετικά μεγέθη) είτε ο τρόπος που οι χρήστες κάνουν χρήση του δυκτίου. Όλα αυτά μοντελοποιούνται με κατανομές heavy tailed και προκαλούν Long range dependence και self-similarity με τεράστιες συνέπειες στο end-to-end delay, throughput κλπ κλπ.

Αυτό που μελετάμε τώρα είναι τι συμβαίνει στα wireless networks και αν και κατά πόσο η MAC παίζει κάποιο ρόλο στο φαινόμενο αυτό.

JSteiak είπε...

Είχα κάνει μια εργασία πριν 2 χρόνια για ένα οπτικό δακτύλιο με FDDI πρωτόκολλο και Pareto κίνηση.

Όταν λες MAC, εννοείς τη MAC Address; Αν υπάρχει δηλαδή συσχέτιση της self-similar κίνησης με συγκεκριμένους πομπούς;

Δεν έχεις σταματήσει να ασχολείσαι με wireless networks;

CsLaKoNaS είπε...

Πάντα το κάνω λάθος. Όχι η MAC αλλά το MAC sublayer.

Έχω σταματήσει να ασχολούμαι με wireless και ψάχνω να κάνω κάτι πιο θεωρητικό. Πολύ πιθανόν όμως να είναι πάνω σε heavy tailed processes. Είναι αρκετά ενδιαφέρον. Για την ώρα και μέχρι το καλοκαίρι θα κάνω μαθήματα. Μας έχουν γαμήσει.

JSteiak είπε...

Στο ότι είναι ενδιαφέρον συμφωνώ κι εγώ! Νόμιζα ότι δε θα ξανάμπαινες στη διαδικασία μαθημάτων από την αρχή... Κουράγιο, CS!

CsLaKoNaS είπε...

Πρέπει πρώτα να πάρω μαστερ! Το πτύχιο μας δεν το αναγνωρίζουν ως μάστερ.