Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Θάλασσα

"Ξέρω να κάνω πολλά πράγματα. Το κολύμπι δεν είναι ένα απ' αυτά!"

Αυτή είναι η μόνιμη δικαιολογία μου σε φίλους και γνωστούς με τους οποίους πηγαίνω για μπάνιο το καλοκαίρι. Μπάνιο γι' αυτούς δηλαδή, για μένα πλατσούρισμα!

"Μα καλά, νησιώτης άνθρωπος και δεν ξέρεις να κολυμπάς;;;"

Η μόνιμη ερώτηση, με περισσή απορία των συνδαιτυμόνων.

"Η Κρήτη είναι μεγάλο νησί και έχει και βουνά! Ε, εγώ είμαι από τους ορεσίβιους!"

Ο διάλογος είναι στάνταρ κάθε καλοκαίρι και ακολουθείται από πολύ γέλιο και περγέλιο για τις ανύπαρκτες κολυμβητικές μου ικανότητες.

Παρά το γεγονός όμως ότι δεν ξέρω κολύμπι, αισθάνομαι μια πολύ μεγάλη αγάπη για τη θάλασσα. Φαντάζομαι γιατί την έχω συνδυάσει με την ιδέα του ταξιδιού. Αλλά εκτός από αγάπη, αισθάνομαι και μεγάλο σεβασμό για τη θάλασσα. Ίσως γιατί την αντιμετωπίζω σαν έναν αξιόλογο εχθρό με τον οποίο πρέπει να αναμετρηθώ. Ίσως γιατί με χωρίζει τόσα χρόνια από την Κρήτη, ή, από μια άλλη οπτική γωνία, γιατί με ενώνει τόσα χρόνια με την Κρήτη.

Έτσι, η μυθιστοριογραφία της θάλασσας με βρίσκει πάντα πρόθυμο αναγνώστη. Διαβάζοντας αυτόν τον καιρό τη "Μεγάλη Χίμαιρα" του Καραγάτση, με πρωταγωνιστές μια οικογένεια Κάσιων πλοιοκτητών της Σύρας, ανακάλυψα εκ νέου τον Καββαδία μέσα από τις μελοποιήσεις του Μικρούτσικου στο "Σταυρό του Νότου" και στις "Γραμμές των Οριζόντων". Η εξαιρετική πένα του Καββαδία συνδυασμένη με το μουσικό ταλέντο του Μικρούτσικου, σ' ένα κράμα που ανέδειξε την ποίηση και έδωσε νόημα στη μουσική.

Ένα μικρό δείγμα δωρεάν, το οποίο δεν είχα εκτιμήσει στην προηγούμενη περίοδο ακρόασης:

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

La peste

Περιγράφοντας την πόλη του Oran, όπου διαδραματίζεται η πανούκλα του Καμύ (La peste, Albert Camus), λέει ότι

"Le printemps s'annonce seulement par [...] les corbeilles de fleurs que de petits vendeurs ramènent des banlieues; c'est un printemps qu'on vend sur les marchés."

"Η άνοιξη γίνεται αντιληπτή μόνο από τα καλάθια με λουλούδια που φέρνουν οι πλανόδιοι από τα περίχωρα. Είναι μια άνοιξη που αγοράζουμε από τις αγορές."

Κάπως έτσι δεν αντιλαμβανόμαστε πλέον και τη ζωή μας; Ως αυτό που αγοράζουμε από τις αγορές;

Πωλούνται ζωές σε τιμή ευκαιρίας. Έλα κι εσύ να δοκιμάσεις ποια σου ταιριάζει, ποια σε βολεύει καλύτερα.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Η μια μεριά του φαραγγιού



Μου φέρανε πρόσφατα την αθιβολή σου.
Ένας από τους λίγους ανθρώπους που ξέρανε.
Δεν ξέρω, είπα. Δε μαθαίνω πια.
Ίσως να 'σαι εκεί.
Ίσως και να μην είσαι.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Μέσα μου ο αέρας που φυσά....



Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στη stardust, χάρις στην οποία υπέπεσε στην αντίληψη μου το εν λόγω άσμα, ελιξήριο ανάτασης στις δύσκολες μέρες της επανόδου στο κλεινόν άστυ.

Φιλιά πολλά, όμορφη :)